Перейти до основного вмісту

Ніколи не погоджуйтесь на таку "роботу" - це шахрайство!

Останнім часом активізувалася діяльність шахраїв, які шукають своїх жертв на сайтах з оголошеннями про роботу або в соцмережах. Схема виглядає наступним чином: публікується оголошення про вакансію "менеджера", в чиї обов'язки входить нібито обслуговування інтернет-магазину. До типового переліку щоденних справ непомітно додається один дріб'язок. Оплату за куплений товар клієнти будуть здійснювати не на фірмовий рахунок власника магазину, а на особистий банківський рахунок "менеджера". 
  Ті, хто погоджуються на подібну пропозицію, як правило, нічого не підозрюють. Вони старанно виконують свою роботу, отримують гроші на власну банківську карту, потім переводять їх на рахунок "працедавця". Якщо у людини виникають сумніви щодо легальності операцій, її переконують, що все відповідає польському законодавству, а на підтвердження висилають умову про надання послуг. За деякий час фірма зникає, а до "менеджера" приходить прокуратрура зі звинуваченнями у протиправній діяльності на території Польщі. 

Одній з учасниць групи для мігрантів у Польщі якраз запропонували подібну "роботу". Дівчина одразу запідозрила, що може мати справу з шахраями. Ось скріншот її повідомлення в групі. 

А це фотографія "умови", яка нібито легалізує прийняття платежів на власний банківський рахунок. 
 Цікаво, що в самому документі вже зазначена графа "карта побиту", тобто, від самого початку передбачається, що роботу буде доручено саме іноземцю. 

Яку мету переслідують шахраї?  По-перше, ошукати клієнта, що оплатив в інтеренті товар, який ніколи не отримає. Звісно, що відповідальність за це буде перекладено на контрагента, тобто менеджера, на чий рахунок потрапила оплата. По-друге, таку схему часто використовують для відмивання грошей. 

У будь-якому випадку, навіть несвідомо, іноземець опиняється втягненим у протиправну діяльність. Прокуратура заводить справу, у деяких випадках навіть доходить до арешту. Нам відомі випадки кримінального провадження проти громадян України, підставою яких була участь в подібних схемах. Наразі розслідування за цими справами тривають, а шахраї тим часом шукають нових жертв. Тож, варто бути обачливими та не створювати собі зайвих проблем.  




 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Умова епізодичної (“оказіональної”) оренди: чи можна її підписувати іноземцям?

Оренда помешкання - це один з найбільш популярних способів вирішення “квартирного питання” для українських мігрантів у Польщі. Коли приїжджаєш до іншої країни у пошуках вищих заробітків та кращого життя, потрібно як мінімум кілька років, щоб трохи озирнутися навкруги, легалізуватися та назбирати певну суму для  інвестицій у власне житло. Тому оренда - це чи не єдиний вихід для сотень тисяч прибульців до Польщі. З іншого боку, разом із зростанням кількості мігрантів, збільшується досвід місцевих власників нерухомості, що вже мали справу з іноземцями. Не завжди цей досвід є позитивним, тому все частіше власники розглядають варіанти, які б дозволили ефективно захистити себе від нечесних орендарів.   Іноді, намагаючись зняти квартиру, майбутні орендарі-іноземці стикаються з пропозицією “епізодичної” оренди - польською “wynajem okazjonalny”. Навколо цього виду умов існує чимало міфів, що ширяться в соцмережах. Мовляв, це кабальна та не вигідна умова, яку в жодному разі не можна підписувати.

Пришвидшення видачі карти побиту: як написати “понагленє” (приклад)

Строки розгляду подання на отримання дозволу на проживання та працю в Польщі чітко окреслені в законодавстві. Проте на практиці очікування на рішення воєводи іноді триває роками. В середньому по Польщі у 2019 році іноземцям доводилося чекати від 3-4 місяців (сталий побит та побит резидента ЄС) до 1,2 року (часовий побит).    Чи є можливіть прискорити процедуру розгляду справи на карту побиту? Таке питання з’являється практично у кожного іноземця, що стикнувся з проблемами легалізації. Адже на практиці затягування розгляду справи призводить до значного ускладнення щоденного життя як то втрата легальної підстави до праці, неможливість залишати територію Польщі тощо. Тому прискорення видачі рішення виглядає об’єктивною необхідністю, продиктованою реальним положенням справ. Законодавство Польщі передбачає спеціальну форму звернення, яка називається “понагленє” (ponaglenie). Розглянемо ситуації, коли іноземцю доцільно скористатися цим інс

Чи обов'язково замінювати українське водійське посвідчення на польське?

Питання щодо необхідності заміни водійського посвідчення, виданого в Україні на польське, виникає доволі часто. Відповідь на нього залежатиме від строку перебування іноземця в Польщі.  Відповідно до чинного законодавства Польщі іноземець, який перебуває на території РП більше, ніж 185 днів на рік, повинен обміняти водійське посвідчення, видане в Україні, на польський документ. Процедуру заміни прав регулює розпорядження, яке в оригіналі називається: "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 24 lutego 2016 r.". З цією метою необхідно звернутися до відділу комунікації управління міста або староства та заповнити відповідну заяву, надавши пакет документів, серед яких квитанція про оплату держмита, оригінал та копія посвідчення водія та фотографія. Український екземпляр посвідчення водія необхідно перекласти польською мовою у присяжного перекладача. Також варто додати документ, що підтверджує прописку в Польщі (meldunek).  Далі польські органи повинні направити